Șase școli implementează proiecte de Service-Learning în mediul rural (Partea 2)

12.07.2019

Școlile din Hotar (Bihor), Dragu (Sălaj), Sânpaul (Cluj), Budacu de Sus (Bistrița-Năsăud), Moșna și Alțîna (Sibiu), prin cluburile IMPACT, aduc mai aproape elevii implicați direct ca membri, la întâlniri axate pe democrație, cetățenie activă, drepturile omului/copilului, discriminare sau incluziune socială. Elevii planifică și realizează activități prin care promovează incluziunea socială, atât în rândul colegilor din școală, cât și la nivelul comunității.

 De-a lungul programului Incluziunea înseamnă învățare pentru toți, elevii dezvoltă proiecte de învățare prin serviciu în folosul comunității (Service Learning), în care îi implică atât pe colegii de școală, alți membri ai comunității cât și pe părinți – toți fiind ghidați de către liderii profesori ai cluburilor IMPACT.

Citește partea 1 a acestui articol aici. 

 Școala Gimnazială„Ioan Alexandru” din Sînpaul – Fratele/sora mai

mic/ă

 La Sînpaul, Clubul de Impact Minions creează la Şcoala Gimnazială „Ioan Alexandru”, „Fratele/sora mai mic/ă”, cu implicarea liderilor de club Rodica Marchiș, Sandra-Bianca Bocșa, Maximiliana-Theona Mariș și  Augustin Merdan.

Ideea proiectului implică mai mulți elevi (30), cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani și 15 elevi din ciclul gimnazial proveniți din medii defavorizate social (din comunitățile română și rromă), cât și alții care provin din familii nevoiașe, familii disfuncționale sau au părinții plecați în străinătate. Printre copii se numără cei care întâmpină dificultăți materiale și nu pot frecventa tot timpul cursurile, întâmpină dificultăți în învățare, în realizarea sarcinilor școlare, în adaptarea la mediul școlar. Acești elevi sunt predispuși fenomenului de părăsire timpurie a școlii, și riscă să rămână analfabeți.               

Proiectului i se alătură ONG Go Free și grupul de inițiativă al tinerilor din comuna Sânpaul, Fundația World Vision – consiliere pentru elevi și părinți de către psihopedagogi, Primăria Sânpaul, cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială „Ioan Alexandru” Sânpaul, cadrele medicale de la Dispensarul medical Sânpaul.

Ca rezultate vizibile, cei 30 elevi din ciclul primar și 15 din ciclul gimnazial primesc ajutor pentru integrarea cu succes în colectivul de elevi al clasei și școlii, cei 50 părinți vor fi consiliați pentru a înțelege rolul școlii și al educației în dezvoltarea armonioasă a copiilor lor. Grupul țintă participă la activități comune (părinți elevi, cadre didactice etc.) ceea ce aduce un plus de coeziune în cadrul comunității.

Pentru implementarea proiectului de service-learning, se organizează o campanie de colectare de fonduri și donații (rechizite, haine, alimente) pentru ajutorarea copiilor cu nevoi materiale, activități comune părinți-elevi pentru rezolvarea în perechi a unor teme școlare.  „Fratele/sora mai mic/ă” – voluntarii și membrii IMPACT „adoptă” câte un elev cu dificultăți de învățare pe care îl sprijină la teme o dată pe săptămână.

În cadrul proiectului, are loc Școala Părinților: prezentări și ateliere de lucru pentru părinți cu temele „Cum pot să-mi ajut copilul”, „Ce fac eu pentru copilul meu”, drumeții pentru cunoașterea atracțiilor turistice din comună și jocuri distractiv-recreative în parcul școlii. De 1 iunie au fost realizate cadouri create de membrii IMPACT și de voluntarii pentru copii prin „Bucuria de a dărui”.

Școala Gimnazială Nr.1 din Dragu – Egalitate prin joacă

Clubul IMPACT „O nouă viață” inițiază proiectul „Egalitate prin joacă” prin implicarea liderilor clubului IMPACT Nemeș Mihai Cătălin, Munteanu Andreea, Bene Veronica, Dobocan Ionela.

Problema pe care membrii clubului IMPACT încearcă să o rezolve este discriminarea care există între elevii școlii, părinții acestora și în comunitate, prin recondiționarea parcului existent în comunitate unde vor amplasa bănci, coșuri de gunoi, plantare flori și recondiționare tobogane, leagăne și montarea panourilor informative cu detalii legate de discriminare, toleranță și, totodată, prin organizarea diferitelor activități cu membrii comunității pe tema discriminării și nu numai.

Prin acest proiect, elevii școlii află că în comunitatea lor problemele apar de la diferența etnică, aceste probleme manifestându-se prin vocabular vulgar si jignitor a unora față de ceilalți, prin reproșarea faptului că există diferența etnică între ei, și, mai ales, prin faptul că acestor copii li se impune într-un anumit fel să nu se joace cu copiii de alte etnii.  

Membrii acestui club își propun ca, prin implementarea proiectului de service-learning, să reușească să contureze valorile umane încurajând toleranța, comunicarea, conștientizarea diferențelor și asemănărilor dintre aceștia față de diversitatea lumii ce îi înconjoară, să motiveze munca în echipă și acceptarea tuturor părerilor membrilor comunității, indiferent de etnie în realizarea proiectului.

Beneficiarii sunt 100 elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 1, Dragu, cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani, 50 părinți din Comuna Dragu și satele Adalin și Voivodeni, membri ai comunității și 20 cadre didactice ale Școlii Gimnaziale Nr 1, Dragu .                  

De asemenea, 100 copii își vor cunoaște drepturile si vor învăța sa respecte, ajute și mai ales să împartă bunurile pe care le dețin indiferent de etnie, religie, sex, vârstă și situația materială. 50 părinți implicați în acțiuni/ ateliere pe tema antidiscriminare și scăderea numărului de incidente discriminatorii în rândul elevilor și a părinților cu 60%, față de procentul avut anterior (30%).

Ca activități, sunt evidențiate ateliere fundamentale – cultivarea respectului pentru lege în comunitate – drepturile omului/copilului, seminar cu privire la combaterea discriminării, manifestarea diversității și manifestarea incluziunii. „Valorile comunității noastre” – activitate cultural – artistică, prin care se promovează diversitatea culturală din comunitate.

 

Școala Gimnazială Hotar – Respect pentru diversitate

 Clubul IMPACT Number One implementează proiectul de service-learning „Respect pentru diversitate!”, cu sprijinul liderilor IMPACT implicaţi în coordonarea proiectului: Ilea Luminita-Maria și Pop Cristina.

Problema pe care membrii clubului IMPACT ,,Number One”  încearcă  să o rezolve prin acest proiect este cea legată de  integrarea etniilor în comunitatea locală. Prin realizarea proiectului, ei au aflat că oamenii din comunitatea lor se confruntă cu discriminarea religioasă, autoizolare din cauza violenței verbale, fizice, psihice. Membrii clubului își propun să promoveze valorile umane, încurajând dialogul și toleranța în rândul cetățenilor, prin creșterea gradului de conștientizare a diferențelor și asemănărilor dintre oameni și aprecierea față de diversitatea lumii care îi înconjoară.

Beneficiarii proiectului sunt 100 elevi din Școala Gimnazială Nr. 2 Țețchea, 50 elevi din Școala Gimnazială Nr. 1 Hotar; 80 părinți și bunici din satele Hotar, Țețchea, Telechiu; 4 învățătoare din cadrul Școlii Primare Nr. 1 Telechiu; 11 cadre didactice ai Școlii Gimnaziale Nr. 2 Țețchea și 8 cadre didactice din Școala Gimnazială Nr. 1 Hotar. 

Activitățile din cadrul proiectului au cuprins și tema educației juridice: ,,Cultivarea respectului pentru lege în comunitatea noastră”, campania de prevenire a abandonului școlar: ,,Spune  STOP Abandonului școlar!” în perioada aprilie-mai, activitate de prezentare și promovare a drepturilor și valorilor europene în rândul tinerilor, dar și evenimentul cultural artistic ,,Valorile culturale din comunitatea locală”. 

În viitor,  elevii vor putea să formuleze opinii pe tema incluziunii, utilizând concepte despre drepturi si obligații civice, vor formula argumente și explicații privitoare la tema proiectului, vor manifesta adaptare şi deschidere faţă de schimbare; vor putea da valorificare critică a informaţiilor; vor avea abilitatea de a aprecia unicitatea fiecăruia, vor manifesta autonomie în gândire și vor manifesta acceptarea diferențelor si a diversității. În acest proiect s-au implicat și Primăria comunei Țețchea și Consiliul Local, părinții.

Service Learning sau Proiectul de învățare prin serviciu în folosul comunității este o metodă care facilitează învățarea elevilor implicându-i în rezolvarea unei probleme din comunitatea lor (școală, vecinătate, localitate ș.a.). Sprijiniți de profesori, elevii identifică nevoile comunității, dezbat soluții, se reunesc în jurul unui scop comun și acționează în comunitate. Concomitent, ghidați de profesori, elevii reflectează și își evaluează progresul în învățare.

 Acest proiect este co-finanțat din Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor în România, finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 Incluziunea înseamnă învățare pentru toți Working together for an inclusive Europe.

Granturile Spațiului Economic European (SEE) și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din Estul și Sudul Europei și statele baltice.

Material realizat cu sprijinul financiar al Mecanismului Financiar al SEE 2014 – 2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor.

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@noi-orizonturi.ro

0254 564 471

Six schools implement Service-Learning projects in the rural area (Part 2)

12.07.2019

Schools from Hotar (Bihor county), Dragu (Sălaj county), Sânpaul (Cluj) county, Budacu de Sus (Bistrița-Năsăud county), Moșna and Alțîna (Sibiu county), bring students who get involved in IMPACT clubs closer to meetings focused on democracy, active citizenships, human/children’s rights, discrimination or social inclusion. Students plan and apply activities that promote social inclusion among peers as well as in the community.

In the program Inclusion means learning for everyone, students develop community service projects (Service-learning projects), where they involve their peers, members of the community and parents alike – all guided by the teacher leaders of IMPACT clubs.

Read part 1 of this article here.

 Lower secondary school “Ioan Alexandru” from Sînpaul – Younger siblings

The Minions Impact Club in Sînpaul creates the “Younger sibling” project, coordinated by the club leaders Rodica Marchiș, Sandra-Bianca Bocșa, Maximiliana-Theona Mariș and Augustin Merdan.

The project involves 30 students, aged 7 to 11 years old, alongside 15 students from lower secondary school that come from socially disadvantaged environments (from Romanian and Roma communities), as well as others that come from needy or dysfunctional families or who have parents working abroad. Some children encounter financial difficulties and cannot always come to class, they have learning problems in undertaking their tasks and in adapting to the school environment. These students are likely to drop out of school and they risk illiteracy.

The project joins NGO Go Free and the youth initiative group from the Sânpaul commune, the World Vision Foundation – counseling for students and parents by special education teachers, the town hall of Sânpaul, teachers from Lower secondary school “Ioan Alexandru”, healthcare professionals from the medical clinic of Sânpaul.

The tangible results are the following: 30 students from primary school the 15 students from lower secondary school get help to successfully integrate in the school, 50 parents will receive counseling to understand the role of the school and the role of education in the harmonious development of their children. The target groups participate in common activities (parents, students, teachers, etc.) which increases the level of cohesion in the community.

A fund and donation (stationery, clothes, food) raising is organized in the implementation of the project, to help children who are financially disadvantaged. There are common activities for parents are students, in order to do homework in pairs. “Younger sibling” involves volunteers and IMPACT club members “adopting” a student who has difficulties learning, a “sibling” they help with homework once a week.

The project also includes a School for Parents, with presentations and workshops for parents so that they can help children with homework: “How can I help my child”, “What do I do for my child”. There are also hikes aimed at getting to know the touristic attractions in the commune and fun games in the school park. On the 1st of June, IMPACT club members and volunteers prepared gifts for children through “The joy of giving”.

Lower secondary school No.1 from Dragu – Equality through playing

The “A new life” IMPACT club initiates the project “Equality through playing”, with the coordination of the IMPACT club leaders Nemeș Mihai Cătălin, Munteanu Andreea, Bene Veronica, Dobocan Ionela.

The issue that the IMPACT club members wish to tackle is discrimination among students, parents and the community. They want to improve the community park, by adding benches, thrash cans, flowers and by reconditioning slides, swings and adding informative signboards containing details about discrimination and tolerance. They also want to organize various activities with members of the community on the topic of discrimination and more.

Through this project, students learn that there are problems in their community that arise based on ethnical differences. These issues are manifested through offensive language, resentments and especially through the fact that children are somehow forbidden from playing with children of a different ethnicity.

The club members aim to underline human values through this service-learning project, encouraging tolerance, communication, awareness of differences and similarities between children and the diverse world that surrounds them. In the implementation of this project, they want to benefit from team work and accepting opinions from all members of the community, regardless of ethnicity.

The beneficiaries are 100 students from Lower secondary school No.1 from Dragu, aged between 7 to 15 years old, 50 parents from the Dragu commune and the villages Adalin and Voivodeni, community members and 20 teachers from the aforementioned school.

Also, 100 students will know their rights and will learn to respect, to help and especially to share what they have with others, regardless of their ethnicity, religion, sex, age, and financial status. 50 parents will be involved in actions/workshops focused on antidiscrimination and reducing the number of discriminatory incidents among students and parents by 60%, as opposed to the previous percentage (30).

As far as the activities are concerned, there are certain fundamental workshops: cultivating the respect for law in the community, human/children’s rights, seminar on countering discrimination, on diversity and on inclusion. “Our community’s values” – artistic and cultural activity that promotes cultural diversity in the community.

Hotar Lower secondary school – Respect for diversity

The Number One IMPACT Club implements the service-learning project called “Respect for diversity”, with the coordination of the impact leaders Ilea Luminita-Maria and Pop Cristina.

The problem that the Number One IMPACT Club is trying to tackle is ethnical integration in the local community. In implementing the project, they learned that people in their community were confronted with religious discrimination, self-isolation from fear of verbal, physical psychical violence. Club members aim to promote human values, encouraging dialogue and tolerance among citizens through an increased degree of awareness in regard to differences and similarities among humans and an increased appreciation of the diversity of the world around them.

The project beneficiaries are 100 students from Lower Secondary School No. 2 from Țețchea, 50 students from Lower Secondary School No. 1 Hotar; 80 parents and grandparents from the villages Hotar, Țețchea, Telechiu; 4 primary school teachers at the No. 1 Primary school in Telechiu, 11 teachers from Lower Secondary School No. 2 from Țețchea and 8 teachers from Lower Secondary School No. 1 Hotar.

Activities in the project also included the topic of judicial education, “Cultivating respect for the law in our community”, the school drop-out prevention campaign: “Say NO to school drop-out!” from April to May, activities for the European rights and values presentation and promotion among youth, as well as the cultural and artistic even “Cultural values in our local community”.

In the future, students will be able to formulate opinions on inclusion, using concepts about civic rights and obligations; will build arguments and explanations regarding the project theme; will manifest adaptation and openness to change; will be able to evaluate information; will be able to appreciate everyone’s uniqueness; will manifest autonomy of thought and acceptance of differences and diversity. Local authorities from the Țețchea commune and parents were also involved in this project.

Service Learning or Learning through community service projects is a method that facilitates student learning by involving them in solving a real problem in their community (school, neighborhood, town, etc.). Supported by teachers, students identify needs of the community, they debate solutions, they unite for a common goal and act in the community. Students reflect and evaluate their progress, guided by their teachers.

This project is co-financed from the Program for Education, Scholarships, Apprenticeships and Youth Entrepreneurship in Romania, financed by the EEA Grants 2014-2021 Inclusion means learning for everyone – Working together for an inclusive Europe.

 

European Economic Area and Norwegian Grants (EEA) represent the contribution of Iceland, Liechtenstein and Norway in reducing social and economic disparities in the European Economic Area and in consolidating bilateral relations with the 15 beneficiary states from Eastern and Southern Europe and the Baltic states.

Material made with the financial support of the EEA Financial Mechanism 2014 – 2021. Its content (text, image, video) does not reflect the official opinion of the Program Operator, of the National Focal Point (the Ministry of European Funds) or of the EEA Grants Financial Mechanism Office. The information and opinions expressed are the sole responsibility of the author/s.

Sediul Central Lupeni

Bv. Păcii, bl. 5, ap. 9 | și în Cluj-Napoca

comunicare@noi-orizonturi.ro

0254 564 471